Μετριάζει τις προσδοκίες για συμφωνία με τη Βόρεια Ιρλανδία ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι υποβάθμισε τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, λίγες ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι υπάρχει ένα νέο «παράθυρο ευκαιρίας» για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Εμφανιζόμενος ενώπιον της Επιτροπής Ευρωπαϊκού Ελέγχου στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη, ο Κλίβερλι δήλωσε ότι αν και το κλίμα των συνομιλιών με τους αξιωματούχους της ΕΕ έχει βελτιωθεί, υπάρχει ακόμη «σοβαρή δουλειά να γίνει».

«Δεν θέλω ο κόσμος να είναι ηττοπαθής, αλλά δεν θέλω επίσης ο κόσμος να τρέχει με την ιδέα ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι κάποιας εκπληκτικής ανακάλυψης», είπε.

Οι έξι εβδομάδες της κυβέρνησης της Λιζ Τρας έφεραν μια μετατόπιση προς μια πιο θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, η οποία φαίνεται να συνεχίζεται και υπό την κυβέρνηση του Σούνακ.

Ωστόσο, τα σχόλια του Κλίβερλι φαίνεται να ακολουθούν το μοτίβο «καλός μπάτσος, κακός μπάτσος», κατά το οποίο ένας υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ή αξιωματούχος της ΕΕ αναβαθμίζει την προοπτική μιας επικείμενης συμφωνίας πριν ένας άλλος κατευνάσει τις προσδοκίες.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Σούνακ δήλωσε ότι ένα νέο «παράθυρο ευκαιρίας» σε συνδυασμό με την «καλή θέληση και τον πραγματισμό» θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει σε συμφωνία για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας μετά από συνομιλίες με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Μιχόλ Μάρτιν στο Βρετανο-ιρλανδικό Συμβούλιο.

Πηγή: euractiv.gr