Η Ουάσινγκτον δεν έχει δει τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση της Πολωνίας ότι ένας πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της, χθες Τρίτη, προήλθε πιθανότατα από έναν ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον.

«Όποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι το μέρος που τελικά ευθύνεται για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα μη στρατιωτικές υποδομές», είπε η Γουάτσον, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας.

Επιμένει ο Ζελένσκι: Η έκρηξη στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Έλαβα αναφορές από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία και δεν μπορώ παρά να τις εμπιστευτώ»,επισήμανε. 

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine, προσθέτοντας πως η Ουκρανία πρέπει να είχε αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης. «Δεν μπορούμε να έχουμε λόγο στα τελικά συμπεράσματα; Έχουμε το δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα διερεύνησης; Φυσικά» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει καμία πρόταση για ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κίεβο. «Δεν επικοινωνούνε μαζί μας» δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο.

Η πρόσβαση της Ουκρανίας στην έρευνα για την έκρηξη πυραύλου απαιτεί την έγκριση Πολωνίας – ΗΠΑ, δηλώνει ο Πολωνός πρόεδρος

Η Πολωνία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να συμμετάσχει η Ουκρανία στην έρευνα για έναν πύραυλο που έπεσε σε χωριό στη νοτιοανατολική Πολωνία, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Πολωνός πρόεδρος.

«Οι διαδικασίες διεξάγονται από Πολωνούς και Αμερικανούς εμπειρογνώμονες και αν επιτραπεί σε κάποιον να συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες, θα χρειαζόταν τουλάχιστον τη συμφωνία και των δύο μερών», είπε ο Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας δήλωσε πως το Κίεβο ζητεί πρόσβαση στο σημείο της χθεσινής έκρηξης.

Στόλτενμπεργκ: Ουκρανικός ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία – Δεν ήταν εσκεμμένη ενέργεια

Ουκρανικός ήταν ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στο συμβάν που προκάλεσε την έκτακτη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της Συμμαχίας.

Όπως ανέφερε, «οι ανώτατοι διοικητές μας ενημέρωσαν για τις έρευνες. Η χθεσινή έκρηξη, έλαβε χώρα καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε νέο κύμα επίθεσης στην Ουκρανία.

Η έρευνα συνεχίζεται και πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Από τις προκαταρκτικές έρευνες προκύπτει ότι ήταν πιθανώς αντιαεροπορικός πύραυλος της Ουκρανίας για να αναχαιτίσει ρωσικό.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την ευθύνη καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο.

Μίλησα με τον πρόεδρο Ντούντα (Πολωνία) και τον πρόεδρο Μπάιντεν (ΗΠΑ) και συμφωνήσαμε να παραμείνουμε ήρεμοι και να παρακολουθούμε τις έρευνες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι ο ουκρανικός πύραυλος που έπληξε την Πολωνία δεν ήταν σκόπιμη ενέργεια και προσέθεσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να καταρρίπτει τους ρωσικούς πυραύλους.

Για το κατά πόσο το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για παρόμοια περιστατικά, είπε: «Είμαστε προετοιμασμένοι για ατυχήματα και για να αποφεύγουμε κλιμάκωση της κατάστασης με ηρεμία και αποφασιστικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ