Ευρωπαϊκή επίσκεψη στη Ρουμανία με στόχο την ένταξη στη Σένγκεν

Μικτή ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, θα επισκεφθεί τη Ρουμανία για να διευκρινίσει τυχόν ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του κεκτημένου της Σένγκεν από τη χώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εκ νέου από το Συμβούλιο να καλωσορίσει τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία στον χώρο Σένγκεν, ο οποίος επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς συνοριακούς ελέγχους, κατά την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε ότι μετά από πρόσφατες αποστολές διερεύνησης στοιχείων από υπηρεσίες της ΕΕ, ήταν σαφές ότι «αυτά τα τρία έθνη αξίζουν να αισθάνονται πλήρως ευρωπαϊκά».

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία προσκάλεσαν τον περασμένο μήνα ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσουν τα νομικά τους πλαίσια και τη διακυβέρνησή τους σχετικά με τα σύνορα, την ανταλλαγή πληροφοριών για την ασφάλεια και την αποτελεσματική αστυνομική συνεργασία, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τυχόν εναπομείναντα ερωτήματα των κρατών μελών.

Και οι δύο χώρες έχουν «αποδείξει σε μεγάλο βαθμό» ότι πληρούν τις απαιτήσεις της ΕΕ όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων, δήλωσε η Γιόχανσον, η οποία πρόσθεσε ότι υπάρχει εν εξελίξει αποστολή της ΕΕ που αξιολογεί τη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων και την προστασία των δεδομένων στις δύο χώρες.

Η επίσκεψη στη Ρουμανία θα πραγματοποιηθεί ως αποτέλεσμα του ανοίγματος που επέδειξαν οι ρουμανικές αρχές για την αποσαφήνιση τυχόν πρόσθετων ζητημάτων ενδιαφέροντος που σχετίζονται με την εφαρμογή του κεκτημένου της Σένγκεν από τη Ρουμανία, δήλωσε η κυβέρνηση στην Agerpres.

Μετά τις δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και την πρόταση του ολλανδικού κοινοβουλίου που ανέφερε ότι αναμένονται πρόσθετα στοιχεία πριν από την τελική απόφαση της Ολλανδίας σχετικά με την ένταξη της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, η Ρουμανία εξέφρασε «την πλήρη ετοιμότητά της» να υποδεχθεί Ολλανδούς εμπειρογνώμονες «για να αξιολογήσουν την πρόοδο στους τομείς που ενδιαφέρουν την Ολλανδία, από την άποψη της εφαρμογής του κεκτημένου της Σένγκεν», πρόσθεσε η κυβέρνηση.

Τον Οκτώβριο, το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο προέτρεπε τον Ρούτε να εμποδίσει την έγκριση, επικαλούμενο ανησυχίες σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά.

Η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου σχεδιάζει να διεξαγάγει ψηφοφορία των υπουργών Εσωτερικών για την ένταξη στον χώρο Σένγκεν τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ρουμανίας στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι δύο χώρες πληρούσαν τα κριτήρια για να ενταχθούν στη ζώνη χωρίς συνοριακούς ελέγχους ήδη από το 2011, αλλά η ένταξή τους, η οποία απαιτεί ομόφωνη έγκριση από τα κράτη μέλη, εμποδίστηκε από αρκετές δυτικές χώρες, επικαλούμενες ζητήματα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, οι αντιδράσεις φαίνεται να έχουν μειωθεί, με μόνο τους Ολλανδούς πολιτικούς να εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για την ετοιμότητά τους να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν.

Πηγή: euractiv.gr