Εκπαίδευση 2.400 Ουκρανών στρατιωτών ετησίως στην Ισπανία

Η Ισπανία έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει, στο έδαφός της, περίπου 2.400 Ουκρανούς στρατιώτες ετησίως στο πλαίσιο της πρόσφατα εγκεκριμένης αποστολής της ΕΕ, επιβεβαίωσε την Τρίτη (15 Νοεμβρίου) η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες.

«Κάνουμε μια προσφορά για συνολικά 400 στρατιώτες (που εκπαιδεύονται) κάθε δύο μήνες. Θα ήθελα να πω ότι (…) η ικανότητα που διαθέτουμε είναι περίπου 2.400 στρατιώτες ετησίως (…) αυτή είναι η προσφορά, η συνολική ικανότητα που διαθέτουμε», τόνισε η Ρόμπλες κατά την άφιξή της σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Για τον σκοπό αυτό, η ισπανική στρατιωτική ακαδημία στο Τολέδο (κέντρο-νότος) έχει «προσαρμοστεί» ώστε οι Ουκρανοί στρατιώτες «να έχουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης» για να εκτελούν τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα.

«Η προσφορά είναι ανοικτή (…) με τη δυνατότητα να αυξηθεί, αν χρειαστεί (…) Θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε πολύ ανοικτοί σε όλα όσα ζητούν το ΝΑΤΟ και (…) η Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο σοσιαλιστής πολιτικός (PSOE/S&D).

Επί του παρόντος, η Ισπανία εκπαιδεύει «συνολικά 112 Ουκρανούς στρατιωτικούς», υπενθύμισε.

«Δεκαεννέα (Ουκρανοί στρατιώτες) έχουν ήδη εκπαιδευτεί (στη στρατιωτική βάση της Σαραγόσα, βορειοανατολικά) και έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και, αυτή τη στιγμή, έχουμε είκοσι έναν που βρίσκονται στην Αλμερία (νοτιοανατολικά), 64 που έχουν φθάσει στο Τολέδο και άλλους πέντε στη Μαδρίτη», δήλωσε.

Η στρατιωτική εκπαίδευση είναι «ένας πολύ σημαντικός τρόπος αυτή τη στιγμή για να συμβάλουμε στη νόμιμη άμυνα της Ουκρανίας», πρόσθεσε η Ρόμπλες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν τη Δευτέρα (14 Νοεμβρίου) την πρώτη φάση μιας αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης για τον ουκρανικό στρατό, με στόχο την εκπαίδευση έως και 15.000 στρατιωτών στο έδαφος της ΕΕ τα επόμενα δύο χρόνια.

Η αποστολή έχει συνολικό προϋπολογισμό 106,7 εκατ. ευρώ και θα έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες. Με αυτήν, οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να ενισχύσουν και να συμπληρώσουν την εκπαίδευση που χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Ολλανδία, καθώς και άλλοι διεθνείς εταίροι, διεξάγουν ήδη σε ατομική βάση.

Πηγή: euractiv.gr